Wednesday, February 10, 2010

Pesta Ponggal 2010 SMKJR


Perayaan 'Ponggal' merupakan satu perayaan yang penting bagi masyarakat India. Perayaan ini selalunya dirayakan pada setiap pertengahan bulan Januari atau bulan 'thai' menurut kalendar masyarakat India. Perayaan ini akan berlangsung selama empat hari. Ia dirayakan bagi memperingati 'suriyan' yang amat berkuasa atas tumbuhan padi dan tanaman lain. Pesta Ponggal telah diadakan pada 07 Februari 2010(Ahad) di peringkat sekolah yang telah dirasmikan oleh Puan Pengetua.Pesta ini adalah anjuran Persatuan Bahasa & Kesusasteraan Tamil di bawah pimpinan Pn.Sumathy a/p Perumal.Acara ini bermula dari jam 7.30 pagi dan berakhir pada jam 2.30 petang.


Majlis dimulakan dengan pengerusi Persatuan Bahasa Tamil SMKJR memberi ucapan aluan.

Pengetua,YDP PIBG dan para guru yang lain berdiri ketika lagu Negaraku dimainkan.
Pn.Lalitha dan Pn.Angamah memulakan upacara majlis.Ucapan aluan dari Pn.Sumathy (Pengerusi Persatuan Bahasa Tamil).


Pengetua memberikan ucapan aluan seterusnya merasmikan Pesta Ponggal peringkat sekolah.

Majlis Perasmian Pesta Ponggal dimulakan dengan majlis memotong reben sebagai tanda perasmian Pesta ponggal 2010 oleh Pengetua.Pemberian cenderahati kepada Pengetua SMKJR sabagai tanda terima kasih di atas kesudian beliau hadir merasmikan Pesta Ponggal.


Pemberian cenderahati kepada YDP PIBG SMKJR.


Acara dimulakan dengan tarian ponggal dari pelajar-pelajar Persatuan Bahasa Tamil SMKJR.Pertandingan Masak Ponggal yang disertai oleh pelajar-pelajar dari Persatuan Bahasa tamil SMKJR.

Pertandingan Kholam dari pelajar-palajar.

No comments:

Post a Comment